Sweet Goodbye

Vol verwachting begonnen we 16 weken geleden aan ons 4e avontuur. Inmiddels zijn de eerste pups uitgevlogen. Voor mij altijd een dubbele tijd. Na 8 weken zorgen wordt het tijd om de zorg over te dragen op de nieuwe eigenaren. Wij hebben ons taken volbracht en nu is het aan hen om de opvoeding verder op te pakken. Op deze leeftijd zijn ze hoe klein en jong ook, daar aan toe. Alle aandacht voor zichzelf en niet meer delen met 9 broers en zussen. We wensen alle pups en baasjes veel plezier samen!

Lees meer »

Stop de tijd!!

Vandaag is het stel alweer 7 weken. Dit bekend dat we nog maar 1 week te gaan hebben voordat de eerste pups uitvliegen. De tijd is voorbijgevlogen. Van kleine mini's van 300 gram naar kleine hondjes van 3 kilo. Afgelopen week zijn ze naar de dierenarts geweest voor de gezondheidscontrole en de eerste vaccinatie. Alle pups zijn goed gekeurd en hebben nu een eigen paspoort. 

Lees meer »

1, 2, 3 chip!

Afgelopen dinsdag is de raad van beheer langs geweest om de pups te chippen en wat DNA af te nemen. Tijdens het bezoek wordt ook de leefomstandigheden van de pups en andere aanwezige honden gecontroleerd. Doormiddel van het DNA word gecontroleerd of de vader en moeder hond die zijn opgegeven tijdens de melding van de dekking, ook daadwerkelijk de ouders zijn van de pups. Omdat zowel de moeder als de vader in Nederland geboren zijn, is dit DNA al bekend bij de Raad. Mocht dit niet het geval zijn, dan wordt tijdens het bezoek ook DNA van de moeder/vader afgenomen. 

Lees meer »

Let's meet!

De pups zijn vandaag 5 weken oud. Na voor sommigen maanden te hebben gewacht, is het moment eindelijk daar. De eerste bezoeken zijn geweest voor de a.s. nieuwe eigenaren. Of het een reu of teefje wordt is bekend, maar welke het wordt? Dat blijft nog even gissen. Voor ons is het erg belangrijk dat het karakter wat de pup nu al laat zien, past bij de toekomstige nieuwe situatie. Daarnaast moet er ook een klik zijn. Een belangrijk moment dus voor zowel fokker als baas. Wanneer iemand op de wachtlijst komt is er al uitgebreide communicatie vooraf geweest. Past het ras bij wat wordt gezocht? Is er ervaring? Wat wordt verwacht van de hond en wat is de gezinssituatie? Tijdens het bezoek gaan we daarmee verder en kunnen we samen de pups nog verder observeren. Voor sommige pups is het heel duidelijk waar ze het beste passen, andere moeten even wat langer wachten. In de weken die nog komen wordt samen de beslissing gemaakt. 

Lees meer »

Time flies when your having fun!

En zo vergat ik dus ook helemaal een blog te schrijven.... mijn excuus! De pups zijn vandaag alweer 4 weken oud! Ook vandaag is het weer prachtig weer in Nederland waardoor de pups weer lekker even buiten kunnen rond scharrelen. Mooi is om te zien dat het niet meer zo spannend is als de eerste keer. Er wordt van alles ontdekt en word al heerlijk ook buiten gespeeld. Voor ons ook een waar cadeautje omdat onze vorige nesten in het najaar werden geboren. Dat we bezig zijn met het opknappen van de tuin is eigenlijk helemaal niet zo gek. Op deze manier ervaren ze al verschillende structuren. 

Lees meer »

Hello world!

In het nog korte leven van de kleine pups gebeurd veel. Ze zijn nu drie weken oud en zijn van rond de 350 gr gegroeid tot meer dan een kilo. De wereld word groter want de oogjes zijn open en ook de oortjes zullen steeds meer horen. De pups scharrelen al steeds beter op vier pootjes rond. Doordat er steeds meer zintuigen beginnen te werken zie je ook verschillende karakters ontstaan en beginnen ze elkaar af te tasten. Hier en daar een kwispelend staartje en er word al een beetje met elkaar gespeeld. Inmiddels is het nest ook volgens de regelgeving geregistreerd bij de raad van de beheer.

Lees meer »

Oei ik groei!

Vandaag zijn de pups alweer 14 dagen oud. Wat vliegt de tijd! Net als met elke pasgeborene zijn de eerste dagen/weken het spannendst. De pups zijn levend geboren maar dan ben je er nog niet. Bij de pups kan er sprake zijn van niet erfelijke aangeboren gebreken zoals bijvoorbeeld een open gehemelte of een onjuiste aanleg van 1 van de organen. Daarnaast kan de moeder ziek worden doordat er misschien toch nog een restje placenta achter is gebleven of ze ontwikkeld een tepel ontsteking. Belangrijk dus om zowel moeder als pups de eerste tijd goed te observeren. Zijn de pups levendig en groeien alle pups goed? Zijn er geen tekenen van ziekte bij de moeder? Accepteert de moeder alle pups? Dit laatst kan soms een probleem zijn wanneer de pups via een keizersnede ter wereld zijn gekomen. 

Lees meer »

Beschuit met muisjes!

Na weken wachten was het eindelijk dan zover: de pups zijn geboren!! Ondanks dat dit niet ons eerste nest was, is het toch altijd weer spannend. Na de röntgen foto wisten we dat we 10 pups konden verwachten. Dat is een heleboel en geef ook weer extra risico. Hebben alle pups voeding en ruimte genoeg gehad om te groeien? Heeft moeders energie genoeg om de hele bevalling door te zetten? Een mooi nest aantal voor dit ras is rond de 5 tot 7 pups. Wanneer er minder zijn heb je kans op hele grote pups en bij meer het tegenover gestelde. Uiteraard kun je moeder natuur niet beïnvloeden en stel je er als fokker op in wat komen gaat. 

Lees meer »

De Finish lijn

Het is nu zondag 02:10 14 April 2024. Met de Finish lijn in zicht, duurt wachten altijd des te langer. En het grappige is, ondanks ervaring, is dit stukje voor elke Fokker toch weer spannend.... We weten inmiddels hoeveel pups we kunnen verwachten. Maar wanneer de eerste zich zal aankondigen? Het blijft gissen. Zo is geen teefje hetzelfde en zo is geen zwangerschap hetzelfde. Er zijn een aantal dingen waar een fokker op let: temperatuur daling, gedrag en vochtafscheiding. De gemiddelde draagtijd van een hond zit op 63 dagen. Maar vaak met grotere nesten (waar we hier mee te maken hebben, jut en jul hebben het iets te gezellig gehad... ;). )  komen de pups eerder. 

Lees meer »

Af(tellen)

Wat vliegt de tijd! Vandaag zitten we al op dag 52 van de dracht. Tussen nu en 11 dagen zullen Novi haar pups geboren worden.Je kunt echt merken dat ze het zwaarder krijgt doordat ze echt moeten zoeken hoe ze lekker kan gaan liggen. Soms heeft ze daar ineens geen moeite mee ;). De pup was hangt aan de lijn en wij zijn er zo goed als klaar voor. Spannend weer hoor!. Wie weet hebben we volgende week zondag al heel leuk nieuws... 

Lees meer »