Samen staan we sterk

Gepubliceerd op 25 februari 2024 om 11:00

Op de juiste manier fokken kun je niet alleen. Zoals ik in een eerdere blog ook heb besproken, is belangrijk dat er een goede match is tussen de reu en de teef. Zowel genetisch als op uiterlijk. Vullen ze elkaar aan of zetten ze voort wat is bereikt?. 

Als goede fokker overweeg je deze keuzes iedere keer weer bij het plannen van een volgend nest. De opties wat betreft uiterlijk zijn er genoeg, maar nog belangrijker: is de match genetisch verantwoord?. 

Wij zijn de trotse eigenaren van drie teefjes en 1 reu. Deze reu is niet verwant met mijn eigen teefjes. Als ik zou willen zou ik hem dus altijd kunnen gebruiken voor elk nest dat ik plan. Maar is dat wel zo verstandig? Tot nu toe hebben we er daarom ook voor gekozen om voor elk nest een andere reu te kiezen om de genetische spreiding zo groot mogelijk te houden. Het aantal goedgekeurde dekreuen in Nederland is echter beperkt . Om de Welsh populatie in Nederland gezond te houden zijn samenwerkingen met fokkers uit andere landen erg belangrijk. Zo zijn hier al reuen uit Zweden en Engeland. In het kader van deze genetische verspreiding zijn wij nu ook druk met een project bezig. Of dit allemaal gaat lukken? Wordt vervolgd :). 

Reactie plaatsen

Reacties

Bob Nonnekens
2 maanden geleden

Finn lijkt helemaal tevreden in de reisbench! Maarreh, wat doet die verstekeling daar?? ;-)