Beschuit met muisjes!

Gepubliceerd op 21 april 2024 om 11:00

Na weken wachten was het eindelijk dan zover: de pups zijn geboren!! Ondanks dat dit niet ons eerste nest was, is het toch altijd weer spannend. Na de röntgen foto wisten we dat we 10 pups konden verwachten. Dat is een heleboel en geef ook weer extra risico. Hebben alle pups voeding en ruimte genoeg gehad om te groeien? Heeft moeders energie genoeg om de hele bevalling door te zetten? Een mooi nest aantal voor dit ras is rond de 5 tot 7 pups. Wanneer er minder zijn heb je kans op hele grote pups en bij meer het tegenover gestelde. Uiteraard kun je moeder natuur niet beïnvloeden en stel je er als fokker op in wat komen gaat. 


Een temperatuur daling van 1 graden ten opzichte van de normale lichaamstemperatuur wordt "het teken van Liebenberger" genoemd. Wanneer deze daling word waargenomen laat de bevalling niet meer lang op zich wachten. De moeder hond zal zich in zichzelf terug gaan trekken en niet meer reageren op veranderingen in omgeving. Ze begint zich te verstoppen en te graven in wat ze maar vindt. Om deze reden liggen er altijd losse doeken in de werpkist. Het graven stimuleert de bevalling. 

Zondagmiddag rond 2 uur is het zover: Novi haar temperatuur daalt en ze heeft het duidelijk zwaarder. Ze heeft ook de behoefte om zich af te zonderen in de pupkamer en begint wat te graven. Zouden er dan vandaag pups geboren worden? 's avonds heeft zich echter nog weinig verandering plaatsgevonden. Ik ga op tijd op bed en karst blijft nog even waken. Om 12 uur wisselen we van wacht en leg ik maar een matras neer. Geen verandering, dus een lange nacht. Novi slaapt ook niet en wisselt van mand naar kist en weer terug. Na toch een aantal uren slaap te hebben kunnen pakken is het weer ochtend. De stand? 0 pups... Het geduld van een fokker wordt soms erg op de proef gesteld hahaha. Ik laat Novi die dag niet alleen en kijk mijn serie maar af. Lang leven Netflix. 

 

1 uur smiddags. Met de camera in mijn ooghoek even een broodje eten. Wat zie ik daar?! Novi is uitvoerig aan het likken. Snel naar de pupkamer, zouden dan nu toch eindelijk de vliezen zijn gebroken? En ja hoor! Actie!. Nu kan het niet meer lang duren. 
Om 2 uur word dan ook de eerste pup geboren, wij zijn allemaal meteen verliefd. Hier deden we het voor. Novi is rustig en doet haar moederlijke taak. Dat het daarna nog een lange ruk ging worden... Om 21:00 avonds hebben we eindelijk 10 pups in een bakje. Allemaal gezond en wel. Hier en daar een klein stress moment met veel water in een neusje, maar uiteindelijk ligt alles te drinken en ga ik moe maar tevreden slapen. 

De dagen erna zit de groei er mooi in. Af en toe leggen we even de grootste pups apart, zodat ook de kleintjes alle kans krijgen.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Bob Nonnekens
een maand geleden

Zo mooi!!
Wat dat stress-momentje betreft; wat doe je bij (veel?) vruchtwater in een neusje? Uitzuigen met een knijpballon of zo?